Vesti i dogadjaji

Od osnovne procene ka zajedničkom programiranju podrške za Srbicu i Vučitrn

Prošle nedelje, od 10. do14. septembra 2017. godine, u Draču su održane programske radionice za dve partnerske opštine (Srbica i Vučitrn) u sklopu Programa sveobuhvatnog razvoja. Glavna svrha radionica bila je upoznavanje raznih opštinskih službenika iz različitih odeljenja sa značajem za prostorno planiranje i njihovim ulogama, posebno kada je u pitanju izrada i implementacija različitih planskih dokumenata. Konkretnije, ove radionice su imale za cilj da sve učesnike upoznaju sa ciljevima Programa sveobuhvatnog razvoja i odgovarajućim komponentama kreiranim prema njihovim potrebama, a da budu podržane od strane UN-Habitat-a, PAX-a i CBM-a, kao i obavezivanje svih zainteresovanih strana da se posvete i preuzmu odgovornost tokom izrade i implementacije radnih planova za ove komponente.

Radionicama je prisustvovalo 70 zvaničnika i predstavnika raznih opštinskih direktorata Srbice i Vučitrna kao i organizacija civilnog društva koje rade u tim opštinama. Radionice su vodjene od strane  Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Instituta za prostorno planiranje, a zajedno i sa UN-Habitat-om, PAX-om i CBM-om.

U pitanju su bile dvodnevne radionice. Prvi dan je bio posvećen prezentaciji i raspravi o osnovnim nalazima procene koji se odnose na opštinske kapacitete u prostornom planiranju, kao i na kapacitete organizacija civilnog društva da se uključe u proces izrade opštinskih strateških dokumenata. Drugog dana radionica se u potpunosti koncentrisala na grupni rad (sastavljen od strane zvaničnika/predstavnika/facilitatora iz opština, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Instituta za prostorno planiranje i UN-Habitat-a) za izradu radnih planova (definisanje zadataka, odgovornosti, vremenskog okvira, trenutnog statusa aktivnosti, potencijalnih rizika, itd) za šest identifikovanih prioriteta (odvojeno za svaku opštinu).

Ukupno je bilo četiri radnih grupa za opštinu Srbica i četiri radnih grupa za opštinu Vučitrn. Grupe su imale zadatak da razgovaraju i kompletiraju nacrte radnih planova za: Evaluaciju plana razvoja opštine; uspostavljanje baze podataka za prostorno planiranje (lokalni nivo); izrada Mape opštinskog zoniranja, izrada i implementacija Plana učešća građana, Razmatranje planiranja na nivou naselja i jačanje organizacija civilnog društva .

Na kraju su sve grupe predstavile svoje nacrte plana rada, za koje se očekuje da budu usaglašeni, finalizirani, predstavljeni Odboru direktora/gradonačelnika i samim tim,  da se pokrene njihovo sprovodjenje.

Programske radionice su deo početne faze Programa sveobuhvatnog razvoja, inicijative koju zajedno sprovode UN-Habitat, PAX i CBM. Program finansira Švedska Agencija za razvoj i saradnju, Sida, i nastoji da podstakne dobro upravljanje na severnom Kosovu.

 

 

Kontakt

UN-HABITAT kancelarija u Pristini

Ministrstva Zgradba "Rilindja" 10. Nadstropje 10000 Priština, Kosovo
Telefon: +381 38 200 32611;
Faks: +381 38 224 122
E-mail: info@unhabitat-kosovo.org

Naslovna > Medija Centar > Vesti i dogadjaji