Vesti i dogadjaji

Oštinski profil i rod u severnim opštinama

Poćetak marta je oznaćen brojnim uspešnim bilateralnim sastancima i fokus grupama, kao deo planiranih aktivnosti vezanih za ''rodnu analizu'' posebno za sever Kosova. Ove aktivnosti su u okviru programa ''Podsticanje sveopšteg razvoja i dobrog upravljanja na severu Kosova'' koji sprovode UN-Habitat i PAX/Community Building Mitrovica.

Ovaj proces ima za cilj da omogući odražavanje uloge polova u ovim opštinama  kroz dokumenta i diskusiju na teme kao što su: rodno-osetljivo urbano upravljanje, pristup opštinskim uslugama, prava žena na zemljište i imovinu, izvori prihoda i zaposlenje, bezbednost i sigurnost, kao i izazove sa kojima se zajednice suoćavaju u svakodnevnom životu.

Da izdvojimo, sastanci u Zvećanu, Zubinom Potoku i Leposaviću su održani od 1. do 3. marta 2017. godine sa predstavnicima civilnog društva, gradjanima, zdravstvenim institucijama, policijom Kosova i verskim institucijama sa razlićitim poreklom i uzrastom iz : urbanog, ruralnog, (ne)zaposlenima, srednje i univerzitetsko obrazovanjem, itd.. Svrha je deljenje i razmena mišljenja i iskustava u vezi odredjenih uloga i kapaciteta za žene i muškarce, dećake i devojćice., takodje zarad razumevanja i oslikavanja prisutnosti prepreka pristupanja postojećim uslugama, uticajnih faktora (politićkih,ekonomskih, kulturnih) i mogućnosti.

Zakljućci će predstavljati znaćajan doprinos za sprovodjenje rodnih analiza specifićnih za opštine severnog Kosova kao važna osnova  ka sastavljanju osnovne procene i sprovodjenje programa.

 

 

Kontakt

UN-HABITAT kancelarija u Pristini

Ministrstva Zgradba "Rilindja" 10. Nadstropje 10000 Priština, Kosovo
Telefon: +381 38 200 32611;
Faks: +381 38 224 122
E-mail: info@unhabitat-kosovo.org

Naslovna > Medija Centar > Vesti i dogadjaji