Vesti i dogadjaji

Program sveobuhvatnog razvoja - Radionica previzioniranja

30. juna, 2017, održana je radionica previzioniranja za sve partnere Programa sveobuhvatnog razvoja. Cilj radionice je bio da se podele i razmene iskustva o instrumentima i metodologiji vizioniranja, pre budućeg sprovo?enja ove metode u sedam partnerskih opština: Leposavić, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Srbica i Vučitrn.

UN-Habitat je bio domaćin događaja u Hotelu Emerald u Prištini, u partnerstvu sa PAX-om i Community Building Mitrovica (CBM). Na radionici su učestvovali ambasada Švedske na Kosovu, predstavnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) i Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS), organizacije civilnog društva i sve partnerske opštine.

Uvodnu reč su održale predstavnica ambasade Švedske na Kosovu, Maja Edfast i glavni tehnički savetnik UN-Habitata na Kosovu, Gwendoline Mennetrier. Nakon uvoda usledila je prezentacija Luan Nushi, direktora Instituta za prostorno planiranje unutar MŽSPP-a, o institucionalnom sećanju sa centralne perspektive o tome kako je instrument za vizioniranje olakšao sveobuhvatni razvoj u partnerskim opštinama UN-Habitata na Kosovu. On se takođe bavio potrebama za daljim naporima u jačanju učešća javnosti u osnaživanju zajednica.

Nakon toga, prezentacije su održali članovi tima UN-Habitata, koji su govorili o vizioniranju kao metodologiji i instrumentu, povezujući ga sa ciljevima Programa sveobuhvatnog razvoja i pokazujući kako se osnaživanje putem učešča i koučinga olakšava vizioniranjem. Prezenteri su takođe istakli kvalitete vizioniranja kao svojstveno participativni, rodno osetljivi i fleksibilan instrument koji može biti prilagođen za različite građane i raznoliku svrhu planiranja.

U nastavku, prezentacije su održali predstavnici opština Peć i Gračanica, sa iskustvom u primeni metodologije vizioniranja. Oba predstavnika su objasnila kako instrument vizioniranja omogućava shvatanje i integraciju lokalnih znanja u proces planiranja i donošenja odluka. Takođe su naglasili kako je učešće građana u procesu planiranja dalo povoljne rezultate u njihovim opštinama i kako vizioniranje u tom smislu ima potencijal da bude pokretač razvoja zajednice.

Nakon završne prezentacije, učesnici su bili podeljeni u pet radnih grupa kako bi se uključili u vežbu vizioniranja. Aktivnost se sastojala od planiranja biciklističke staze u zajednici, a do kraja dana sve grupe su predstavile svoje predloge.  Ova vežba, kao i prethodne prezentacije, imaju za cilj da pripreme učesnike za primenu ove metodologije u njihovim zajednicama u kasnijoj fazi.

Radionica previzioniranja je deo početne faze Programa sveobuhvatnog razvoja , inicijativa koju zajedno sprovode UN-Habitat, PAX i CBM. Program finansira Švedska agencija za razvoj i saradnju, Sida i trudi se da podstakne dobro upravljanje na severnom Kosovu.

Vizioniranje kao metodologija

Početkom 2007. godine, UN-Habitat Kosovo je predstavio vizioniranje kao metod i instrument kroz svoj Program podrške prostornom planiranju opština (PPPPO), koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida). Vizioniranje je proces kojim zajednica predviđa budućnost koju želi i kako ostvariti ovu zajedničku viziju. Metodologija doprinosi ljudima da zajedno razviju zajedničku sliku o tome kakvu bi zajednicu želeli u budućnosti. To se radi kroz razne aktivnosti; kao što su crtanje karta sećanja gde učesnici ističu mesta od posebne vrednosti za njih i zajedničke vežbe kako bi prikazali mape puta za budućnost. Vizioniranje je svojstveno participativan pristup a njegov cilj je unapređenje dobrih praksi upravljanja i promovisanje aspekata, kao što je rodno osetljivo i odgovorno planiranje .

Molimo vas posetite fejsbuk stranicu Program sveobuhvatnog razvoja za ažuriranja društvenih medija na ovom programu.

 


Kontakt

UN-HABITAT kancelarija u Pristini

Ministrstva Zgradba "Rilindja" 10. Nadstropje 10000 Priština, Kosovo
Telefon: +381 38 200 32611;
Faks: +381 38 224 122
E-mail: info@unhabitat-kosovo.org

Naslovna > Medija Centar > Vesti i dogadjaji